Growth hacking i motebransjen

Growth hacking eller vekst hacking er et begrep for for strategier som kun fokuserer på vekst og brukes ofte tidlig i oppstart av et prosjekt som må vokse på kortest mulig tid. Målet med vekst hacking er å skaffe så mange brukere/kunder som mulig, på et minimalt budsjett. Når man utfører en slik strategi skal alle verktøy du implementerer være en sentral del av veksten. Men det som gjør bruken av growth hacking unik er fleksibiliteten, da det ikke har noe å si om du er en startup eller et godt etablert selskap. Den diskriminerer ikke.

Hvem er growth hackeren?

En growth hacker er en person som hjelper bedrifter med å skaffe og beholde kunder gjennom kreative og billige strategier. Alle som er involvert i prosessen (eksempelvis i utvikling av produktet) kan bli sett på som growth hackers da de er en sentral del av prosessen. Det er ikke et krav om at alle må være markedsfører for å drive med growth hacking og personer som er aktiv innenfor dette feltet karakteriseres ofte som nysgjerrige og analytiske. Fokuset ligger generelt på:

  • Strategier som får virksomheten til å vokse.
  • Prioriterte tester av innovative vekststrategier.
  • Analyserer for å se hva som faktisk fungerer.

Hvordan fungerer growth hacking?

Et selskap må først finne ut av hvorfor de skal vokse og finne en måte å få det til å skje “med vilje”, altså uten særlig tiltak. For å gjøre dette kan man bruke Dave McClures (AARRR) eller pirattrakt som er en oppskrift på vekst. Denne består av aktivering, anskaffelser, oppbevaring, henvisning og inntekter. En annen måte er å skape bevisstgjøring rundt ditt produkt eller tjeneste, da poenget er å skape trafikk og å få besøkende som fortsetter å bruke plattformen.

Tatt fra Google gjenbruk (19.05.20)

Nasty Gal

Et eksempel på en bedrift som bruker Growth hacking er merkevaren Nasty Gal . Gründeren Sophia Amoruso manglende evne til å kunne betale sine regninger til sykehuset førte henne til å kjøpe boka “Start en Ebayvirksomhet for Dummies” og begynte å selge brukte klær under navnet Nasty Gal Vintage. Slik startet eventyret for fullt. Hun brukte mye tid på å bygge relasjoner med andre vintage-selgere, brukte Google til å søke opp aktuelle trender og kjøpte/solgte aksjer hun syntes var nødvendig for å holde selskapet i gang. Hun hentet inn modeller på Myspace og betalte dem i mat for jobben de gjorde. Gjennom disse tiltakene ble siden hennes mer populær. Grundig gjennomgang av nøkkelord og godt stylede bilder ble en del av henne strategi.

Til slutt ble Amoruso sparket ut av Ebay for å ha markedsført sitt uavhengige nettsted, men fire år senere hadde inntektene steget over 100 millioner dollar. Til dags dato har Nasty Gal kunder i over 150 land.

Skjermdump av Nasty Gals hjemmeside (19.05.20)

Så hvordan kom hun dit?

  • En raffinert produktlinje: Nøye planlegging av hvordan varene skulle presenteres ble sett på som om hun solgte ambisiøse stylingtjenester så vell som plaggene. Dette ga Nasty Gal en positivt rykte.
  • Testing og Optimalisering: Sporing av klikk, eksperimentering med modeller og hvilke klær hun selv ville kjøpt. Om en liste ikke fungerte som den skulle gikk hun igjennom samme prosedyre. Dette gjorde at hun fikk en bedre tilnærming til salg og markedsføring.
  • Merkevarebygging: Amoruso utnyttet sosiale medier for å skape et personlig inntrykk av merket. Med sin egen stil og personlighet, og relevant innhold genererte dette over 3 millioner følgere på både Instagram og Facebook. Disse plattformene blir sett på som verdifulle for å skaffe nye kunder og engasjere eksisterende.

Hvordan kan du implementere Growth hacking i din bedrift?

1. Perfeksjoner produktet ditt

Analyser behovet i ditt marked og bruk disse dataene til å forbedre produktet ditt. Dette kalles for “produktmarkedspassform” og sørger for at produktet eller tjenesten din er så sterkt som mulig før du bruker det som en katalysator for vekststrategien.

2. Sett målbare (men oppnåelige) mål

Suksessen bak growth hacking handler om å sette målbare mål som er presise nok til å fôre det overordnede målet om vekst. Dette vil begrense fristelsen til å utvide fokuset ditt og maksimere tiden du bruker på å teste og fordele tilnærmingen din.

3. Test tilnærmingen din

Growth hacking understøttes av eksperimentering og testing i høy grad. Testing er avgjørende for å måle hva som fungerer og ikke fungerer for deg og ditt team. Hold testene enkle og register dataene hyppig slik at du for implementert de beste kombinasjonene for den veksten du ønsker å oppnå.

4. Ytelsesanalyse

Google Analytics er et fantastisk verktøy som kan være med på å avgjøre om du holder deg i tråd med dine mål. Ved å kartlegge fremgangen din og analysere dataene som kommer med, kan du justere og tilpasse prosessen fra produkt til mål.

5. Optimalisering

Enten det innebærer å implementere en helt ny tilnærming eller forelde et tidligere mål, finnes det alltid verdi. “Learning by doing” – konseptet er med på å skape suksess, men kommer med både tålmodighet og øving.

Bruker din bedrift Growth hacking og hvordan var det dere kom over denne typ av strategi?

Thalia Gellerstedt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *