Hvordan bygge opp en merkevare

Dette innlegget er originalt skrevet av Hiten Shah som har vært med å starte tre ulike SaaS-bedrifter: Crazy Egg, KISSmetrics og Quick Sprout. Den første er investert i fra tidligere, mens den to andre er selvfinansiert. Orginale innlegget kan leses her.

Vi fikk i oppgave å oversette et kvalitetsinnlegg, som vi selv er interessert i. Siden vi nå har eksamen i både E-handel og Digital Markedsføring samlet, ville jeg undersøke hvordan man bygger opp en merkevare. Dette er en gren som er for mange vanskelig å mestre, men hvordan har da flere selskapet lykkes med dette? Finnes det en preskrevet oppskrift? Nei, dessverre, men noen tips vil jeg si at jeg har fått gjennom dette innlegget. Det er to ting det hovedsakelig legges fokus på: originalitet og repetisjon. Dette er faktorer som spiller inn om man ønsker å skape et navn eller et minne hos kundegruppen. I dette innlegget skal vi lære mer om disse to elementene, hva betydningen av dem er og hva andre bedrifter har gjort for å lage bygge opp sin egen merkevare.

De første månedene som medgründer i Buffer skrev Leo Widrich to til tre gjesteblogginnlegg hver dag. Selskapet ble startet i januar 2011 og i april var merkevaren allerede blitt omtalt verden over. På over 100 blogger for å være presis. I løpet av de neste ni månedene ble det registret over 100 000 brukere. Teknikken som ble brukt kaller vi for innholdsmarkedsføring, kundeoppkjøp og «doing things that dont scale», men som fortsatt savner det større bilde av saken. Men i løpet av de ni månedene, gjennom disse teknikkene, klarte Leo å bygge Buffer til en merkevare med mening.

Merkevarens betydning

Du har bygget en merkevare når du har klart å feste deg i hjernebarken på folk.

Har du tenkt på hvorfor Amazon er så vanedannende? De har forplantet i hjernen på forbrukeren og hver gang man tenker på å kjøpe et produkt, kan den første tanken være å sjekke ut Amazon. De har oftest de laveste prisene. I noen land er det så lett som å gå inn på appen, dobbeltklikke og du får den hjem til deg to dager senere. Fantastisk er det ikke?

Når man først begynner å bygge et merke, betyr det at du begynner å få direkte besøkende til nettstedet ditt. Men disse er ikke tildelte besøkende, men folk som kommer til hjemmesiden din uten grunn, annet en at navnet på merkevaren kan ha festet seg i bevisstheten et sted. Det kan ha vært en tanke som utløste et behov for å besøke nettstedet ditt. På lang sikt betyr dette at merkevaren sprer seg. Du har fått folk til å tenke på det, fortelle om det til venner og familie og får folk til å bli lengre på siden din. Dette er det som skaper virkelig vekst og viser viktigheten av å bygge opp merket. For å bygge opp merkevaren fra ingenting, trenger du to ting: Originalitet og repetisjon.

Originalitet

Å være original, nyskapende og uvanlig

37signals har blogget om hva de gjør, hvordan de har gjort det og hva de selv tenker om å bygge sin egen virksomhet siden 1999. Da de startet var dette uvanlig, for eksempel å hvordan de gjorde A/B-testing for SaaS-virksomheten sin.De ble et forbilde for SaaS bedrifter for å gå sin egen vei ved å dele, lære bort og hjelpe andre med å bygge sin egen merkevare.

Leo Widrich definerer originalitet for Buffer slik:

Hvordan gjøre det bra på Twitter, mer eller uten Buffer.

Over tid tilførte de mer originalitet i merkevaren med sin vitenskapelige tilnærming. De var i stand til å holde det ferskt og få det til å vare, fordi den kom fra et autentisk og ekte sted. For å bygge et merke kan du ikke bare snakke om originalitet. Du må faktisk sette det ut i livet og skape en ny opplevelse for mennesker.

Repetisjon

For å få plass i noen hodet, må man gå igjen i tankene deres igjen og igjen. Du må repeteres. Innholdsmarkedsføring er derfor nøkkelen i dette punktet:

Innhold kan være en tweet, et Facebook-innlegg, et blogginnlegg eller hva som helst som kan produseres og distribueres gjentatte ganger.


Kraften til innhold er at den kan skalere, både når det gjelder det uendelige antall mennesker som kan konsumere et individuelt innhold og de utallige måtene innhold kan pakkes og produseres. Den skalaen er det som skaper repetisjonen som gjør merkevaren.

Når Leo har snakket som sin bloggingstrategi har han satt trykk på hvor viktig kvantitet er over kvalitet:

Folk overvurderer ofte merkevaren og undervurdere repetisjon av merkevaren.

Leo holdt innholdet kort og sentrert rundt hvordan det gikk bra på Twitter. Han satte fokus på repetisjon, skaffet over 150 gjesteposter, og det var det som gjorde Buffer til en autoritet på de beste måtene å bruke Twitter.  Hos Quick Sprout bygde vi et merke gjennom min medgründer Neil Patel. Vi satte nesten identiske bilder av ansiktet hans på forsiden, på sidefeltet til bloggen, på Twitter og på hans personlige side. All den repetisjonen legger opp til å gjøre minneverdige inntrykk og risset seg inn i folks hjerner.

Skjerdump (13.05.20) – eksempel på repetisjon av ansiktet til Neil Patel,

Flere eksempler på repetisjon som bygger merkevare

Hos AdEspresso drikker hvert teammedlem espresso i teamet sitt. De bruker også de samme bildene på tvers av Facebook – og Twitter profilene deres. Medgründer Armando Biondi sine ord er det “lavintensitetsfrekvensen som bygger merkevare og selvtillit”, og han krediterer det for å få dem fra 0 til 1 million dollar + + i årlige gjentatte inntekter.

(skjermdump 13.05.20) – Teamet i AdEspresso

Et annet eksempel på et selskap som har bygget opp en sterk merkevare over tid er energidrikken Red Bull. Hos de fleste så assosieres Red Bull med fart, spenning, intensitet og energi. Det er ingen tilfeldighet. Red Bull er mest kjent for å hylle atleter som gjør utradisjonelle ting, og de har fått logoen sin godt etablert i ekstremsportgrener, Formel1, snowboard, fotball og fallskjermhopping. Stuntet Red Bull er mest kjent for er prosjektet Red Bull Stratos.

Prosjektet går ut på at den østeriske fallskjermhoppperen Felix Baumgartner, som ble det første mennesket til å bruke lydmuren ved å hoppe i fritt fall fra 39 kilometers høyde.

Den beste måten å bygge en merkevare starter hos deg

Når du startet med ingenting, er du det beste merket for bedriften din per dags dato. Dette er filosofien som har fått folk som Jason Fried, Neil Patel og Leo Widrich til å bygge både personlige merker og selskapets merkevare fra bunnen av.

  • Originaliteten er basert på det som inspirerte deg til å starte virksomheten.
  • I startfasen er repetisjon lett fordi du kan gjøre det rettet mot deg selv og historien din. Folk liker historier, og de vil alltid høre om hvordan du startet bedriften din.

Tidlig er repetisjon lett fordi du kan gjøre det mot deg selv og historien din. Når du gjør det, smaler du den kollektive stammen din rundt deg, og du begynner å sette deg i folks tanker. Gjennom repetisjon og opprettholde originalitet, kan du skille deg ut, å ta mer og mer plass.

Før du vet ordet av det, så har folk gjort opp tanker om deg og bedriften din. Når de gjør dette er det lettere for andre å snakke om deg, og slik dele produkter med folk de kjenner. Å bygge et merke handler om mer enn å gi ut gratis merch med logoen din på. Det handler om å lage historier. Produktet ditt og selskapet ditt eksisterer for å gjøre jobben for kundene dine og hjelpe dem å lykkes. De er flere verktøy og produkter i SaaS i dag enn noen gang før. For hver jobb som må gjøres, er det et mangfold av verktøy som fyller plassen. Til syende og sist er merkevaren din det som skiller ditt selskap og ditt produkt i tankene til kundene. Merkevare er det du trenger å fokusere på for å kunne konkurrere i dagens markeder.

Oppsummering

Produktet du selger trenger ikke være revolusjonerende, men det må kunne vekke oppsikt. Der av originaliteten. Men man kan ikke bygge en merkevare uten riktig markedsføring. I dette innlegget har vi fått vite betydningen av innholdsmarkedsføring og hvor viktig det er å bare skrive et par kvalitetsblogginnlegg hver dag. Det kan skape en stor forskjell for hvor din bedrift er om et eller fem år. Er dedikasjonen der, er mye mulig. Men det må planlegges og undersøkes godt. Gjennom repetisjon vil merkevaren bli værende i forbrukerens tanker, spres videre og mest sannsynlig komme tilbake for en ny handel.

Hva er dine tanker rundt originalitet og repetisjon? Er dette noe du bruker i deres nåværende bedrift? Legg gjerne igjen en kommentar!

Thalia Gellerstedt

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *