Hvordan lære nye ting

Alle har sin egen oppfatning om hva som funker best for å tilegne seg ny kunnskap. . I en periode som dette hvor man blir mye stillesittende er det lett å miste fokus, derfor gjør jeg dette.

1. Kom i gang!

Det viktigste for å starte “arbeidsdagen” er å ta på meg hodetelefonen mine. Jeg er veldig avhengig av ro rundt meg når jeg jobber og setter gjerne på en spilleliste bestående av klassisk – og filmmusikk for å skjerpe konsentrasjonen. Denne spiller jeg av flere ganger daglig. Jeg er ikke stor fan av å jobbe hjemmefra og er oftest å ses på et bibliotek rundt om i byen, men nå som situasjonen er som den er får man bruke fantasien.

Jeg tar alltid meg meg pensumboka (om den ikke er lastet ned på ibooks), forelesningsnotater og eksamensoppgaven. Disse ligger ved siden av meg til en hver tid. Jeg bruker dem til å notere ned tanker og fremgangsmåter for å løse eventuelle oppgaver som har blitt gitt. Når alle oppgavene er nok skriblet ned, kategoriserer jeg hver enkelt metode etter hvor nyttig de kan være. Deretter legger jeg hver enkelt oppgave inn i et eget dokument med hvilke metoder og modeller jeg kommer til å bruke.

Å gjennomgå kapitler og oppgaver før forelesninger er mitt aller beste tips for å få kontroll på pensum. Jeg noterer både mine egne og forelesningsnotater parallelt med hverandre for å sammenligne hva som jeg og foreleser ser på som relevant.

2. En tur ut

Jeg sitter ofte mellom 4-6 timer før jeg tar en pause, som kan ses på som alt for lenge for mange. Men tiden flyr når man er produktiv. For å prosessere det jeg har gått igjennom tar jeg meg ofte en gåtur i nærområdet, eller på vei hjem fra biblioteket. Da har jeg alltid med meg en utskrift av det jeg jobber med eller notatblokk. Man vet aldri når man får en ide. Da kan jeg skrive de kjapt ned og jobbe videre med det når jeg er tilbake på skolebenken.

3. Kollokviegrupper

Andres meninger kommer godt med både fra klassekamerater og andre studieretninger. Nå som man ikke har mulighet å sitte sammen fysisk g år det ofte i Skype, Teams og Zoom. Der deler vi skjermen med hverandre hvor en sitter og notere mens vi andre diskuterer. Er det mer kreative oppgaver kan det hende den flinkeste av oss sitter å lager produktet, mens resten kommenterer og tilrettelegger for at produktet skal bli best mulig for alle.

Jeg er veldig glad i gruppearbeid som individuelt og føler jeg får utfordret meg selv ved å jobbe i mindre grupper. Det kan være krevende når alle har sterke personligheter, men det er da jeg ofte har opplevd at resultater blir best.

Dette er ikke en mirakelkur, men dette funker veldig godt for meg. Ta deg tid til bli kjent med deg selv om tenk over dine egne strukturer. Det kan hende du må igjennom mange ulike faser for å finne akkurat din retning, men jeg kan love deg at når du finner den vil alt gå mye lettere.

Jeg har lagt ved en liten video hvor jeg prøver å vise hvordan jeg jobber på en litt gøyal måte. Håper du vil ta en titt. Hvordan jobber dere best?

Thalia Gellerstedt

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *