Kurs i Google Powersearch

I dette kurset har Arne Krokan anbefalt oss å ta et kurs i Google Powersearch. 

Hva er Google Powersearch?

Powersearch er et gratis nettkurs som som lærer deg ulike søketeknikker og hvordan du kan bruke «Google Search Engine» mer effektivt. Den viser deg hvordan Googles søkemotor fungerer i praksis og viser deg flere måter å optimalisere søkeprosessen. 

 Siden 65 prosent av søk blir gjort via Google et dette et verdifullt verktøy å lære seg. De fleste vet hvordan man bruker Google, men ikke alle kan bruke det godt nok. Hvordan finner vi det mest aktuelle søkene med den mest relevante informasjonen kjappest mulig? 

Kurset tar et par timer å gjennomføre, derfor så vil jeg dele et par tips hvordan man kan optimalisere sin egen søkeprosess.

(1) Vær kildekritisk

Google lister opp søk som de mener er mest relevante for deg når du skriver inn ditt søk, men det betyr ikke at det er det du er ute etter. Ved å undersøke treffene som dukker opp, kan man se om informasjonen du ser etter går igjen. Vær mer generisk i søkene dine. Om du for eksempel skal skrive en bacheloroppgave eller større eksamen, kan for eksempel “Google Scholar” være et godt verktøy. Her kan du enten finne rapporter eller andre oppgaver som enten bekrefter din egen hypotese eller utvider den. Vær dog obs på avansert språk i mange av overskriftene og det kan ta tid å lete seg igjennom, uansett hvor generisk du er.

Her får du mange ulike alternativer enn hva du kanskje hadde i tankene, men kanskje man lærer noe nytt?

(2) Bruk alle tilgjengelige ressurser

Google består ikke bare av den enkle forsiden vi kjenner til. Den er så mye mer. Bilder, bøker, video, nyheter eller kart kan hjelpe deg å øke relevansen i søke ditt og skape en bedre forståelse av det du ønsker å undersøke.

Her gjør jeg et enkelt søk på “cats”. Jeg tenkte da på kattedyret, men grunnet oppstyret rundt den nye filmen Cats, blir søket noe overskygget (igjen… vær generisk). Men jeg får opp mange resultater knyttet til musikalen Cats som kunne vært relevante om det var det jeg så etter i utgangspunktet.

(3) Finne spesifikke ord eller tekst

Dette er et verktøy som funker på mange andre plattformer eksempelvis Powerpoint, Word, Excel osv. Det jeg mener med dette er at det finnes en funksjon som kan gjøre at du finner det du leter etter i en tekst mye fortere, uten å måtte lese igjennom hele siden du er på (veldig praktisk for en student). Ved å trykke på kontroll F (PC) eller Command F (Mac), vil det dukke opp et søkefelt i øvre høyre hjørne. Her skriver du inn ordet du leter etter og du kan evt. bla igjennom flere søk med samme ord.

Her ser du i øvre høyre hjørne hva som søkes på. Nede til venstre er teksten markert. (Skjermdump Google Powersearch, 10.02.20)

(4) Bildesøk

En funksjon mange glemmer et at man har muligheten til å søke med bilder man selv har tilgjengelig. Husker man ikke hva en matrett heter, et sted du har besøk o.l. er det mulig å kunne laste opp dette direkte i nettleseren.

Her har du to muligheter å velge mellom (skjermdump Google Pictures 10.02.20)

Thalia Gellerstedt

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *