Kunstig Intelligens – økende innflytelse innen handel

Hva er kunstig intelligens (KI)?

Kunstig intelligens går ut på å utvikle datasystemer som kan bli mer intelligent gjennom læring av egen erfaring og løse komplekse oppgaver i henhold til miljø og situasjon den blir utsatt for. Den justerer sin egen informasjonsteknologi som gjør at den blir mer intelligent over tid.

 En av de sentrale elementene i KI kaller man maskinlæring hvor programvaren tar beslutninger underveis når den kommer over nye utfordringer, eller allerede eksisterende algoritmer som den er kjent med fra tidligere oppgaver. Dette forekommer uten menneskelige forstyrrelser. 

“Hvert selskap i disse dager er i utgangspunktet i datavirksomheten, og de vil trenge AI for å sivilisere og fordøye big data og gi mening ut av det – big data uten AI er en stor hodepine. ”

Kevin Kelly, IBM
Hentet fra pexels.com (13.01.20)

IMBs sjakkprogrammerte datamaskin Deep Blue skapte stor oppsikt da den vant over datidens topp-sjakkspiller Garri Kasparov i 1997. Selv om bruken av nevrologisk teknologi har utviklet seg betraktelig, var dette et viktig steg for å introdusere denne typen av teknologi i folks bevissthet. Forbedring av algoritmer, større mengder data og og billig regnekraft har ført til raskere fremskritt innen det man kaller det nevrale nett (en maskinlæringsteknikk inspirert av hjernens nevrologiske system). 

Men gjennombruddet for nevrologisk nett kom ikke før i 2012, selv om den hadde eksistert i flere tiår. Årsaken til dette var:

 • Datamaskinene hadde nå blitt så kraftige at de kunne lære seg store modeller relativt raskere. Det ble snakk om uker eller dager.
 • Det krevdes mye data for å trent opp modellene da de inneholder store mengder data. 

Hvordan kan fysisk handel beholde sin posisjon?

Om fremtidens handel skal kunne få en suksessfull overgang inn i den digitale verden, burde fokuset ligge høyere på kundens tilfredshet. For å oppnå dette burde sammenslåingen mellom det teknologiske og fysiske inntrykket være sømløst.

Men hvordan skal man utføre dette? Selv om forutsetningene ligger der, er ikke det fysiske handelsmarkedet dødt, til tross for et  nederlag i 2017, hvor mange forretninger valgte å stenge dørene for godt. På den andre siden valgte mange nye å oppstå.

Denne trenden har fortsatt frem til dags dato og hele 90 % av merkevarer vil fortsette å ha fysiske butikker. Eksempler på dette er H&M, Apple og Victorias Secret som fortsatt har stor suksess med “Brick & Mortar”-handel (ansikt-til-ansikt handel der forhandleren leier lokale). En av hovedgrunnen til at fysisk handel enda lever videre kan være opplevelsen og servicen overgår forventningene og skaper lojalitet overfor merkevaren. Så lenge forbrukeren nyter opplevelsen vil de fortsette å handle, men de må bli tilbudt noe de ikke kan bli tilbudt online. 

Noen eksempler på dette er:

 • NIKE: NIKE åpnet en ny forretning i New York som blir omtalt som “Legoland for voksne som elsker sport”. Den inneholder en mini basketballbane, tredemølle, et program som gir forbrukeren muligheten til å løpe i ulike miljøer, og muligheten til å få designet egne NIKE modeller med “coaching” for å optimalisere skoens funksjon.
 • ULTA Beauty: ULTA er en av Amerikas største skjønnhetsforhandlere og i 2016 vokste salget med 23.7 %. ULTA kombinerer apotek og skjønnhetsprodukter i sitt sortiment for å optimalisere kundeopplevelsen, samtidig som det er mulig å få en “make-over” av spesialister ansatt i butikken. Slik forlenger de forbrukerens opphold.
Hentet fra pexels.com (13.01.20)

Hvor vil kunstig intelligens få innflytelse? 

Forhandlere kan bruke KI for å løse spesifikke problemer og verdsette dette som en berikende ressurs. Oppgaver som vanligvis ville vært utført av mennesker erstattes av programvare eksempelvis avdekke informasjon om kunden for å forbedre brukeropplevelsen og chatbots.

Eksempler på dette er:

 • Amazon: Amazon har siden 1995 vært en pioner og inspirasjon innen netthandel og har vært forut for sin tid når det kom til innovasjon og vekst. De brukte tidlig en teknologi kalt “collaborating filter” hvor programvaren skal prøve å finne grupper som er like eller kjøpt lignende varer. Men Amazon bruker ikke bare kunstig intelligens, de selger det også. De revolusjonerte markedet med Alexa og Echo, og det ble en del av normalen å gi beskjeder til en elektronisk enhet.
 • Taco Bell: Tacobot er foreløpig kun en betatest, men kan installeres gjennom din Ta.co bruker. Når den er installert kan forbrukeren stille spørsmål om menyen, “dagens”/spesial tilbud, anbefalinger m.m. Man kan også bestille mat direkte til døren eller hente den opp på nærmeste restaurant.

Chatbot blir mer vanlig innenfor kundeservice og for å rekommendere varer ut fra kundens tidligere søk. Søk gjennom Alexa, Google, Siri og Echo vil fortsette å utvikle seg, og vil muligens gi tilgang for forhandlere å svare på rutinespørsmål gjennom disse. Om forhandlere bruker teknologien riktig vil de kunne guide kunden til det rette produktet på en effektiv og profesjonell måte. 

Konklusjon

“Ny teknologi har satt kundene i førersetet – de har makten.”

Global Retail Trends 2018

Forhandlere som mislykkes i å møte kundens behov vil forsvinne. Kundereisen er viktigere enn noensinne og det er utfordrende å skille seg ut i et allerede mettet marked. Kundeopplevelsen vil være målestokken og kunstig intelligens vil øke sin innflytelse i kjøpsprosessen. Hvordan plaggene lages har det blitt stilt større krav til gjennom milleniumsgenerasjonen og krever å få innblikk i hvordan detaljhandelen opererer. Det er noen få bransjer som opplever raskere vekst enn andre innenfor produksjonshastighet, miljøhensyn og etiske krav. Dette kan være med på å avgjøre hvordan man tenker og utformer fremtidens handel både digital og fysisk. 

kilder:

https://home.kpmg/no/nb/home/nyheter-og-innsikt/2018/05/detaljhandel-anno-2018-globale-trender.html

https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/no/pdf/2018/05/KPMG-Retail-Trends-2018.pdf

https://www.cw.no/artikkel/fredagstech/kunstig-intelligens-gav-godt-over-10-prosent-mer-handel

https://snl.no/kunstig_intelligens#-Gjennombruddet

https://teknologiradet.no/kunstig-intelligens-smart-eller-skremmende/

https://www.ibm.com/watson/advantage-reports/future-of-artificial-intelligence/kevin-kelly.html

https://www.investopedia.com/terms/b/brickandmortar.asp

Thalia Gellerstedt

3 Comments

 1. Lærerikt og oversiktlig innlegg! Fint med både spørsmål som underoverskrifter og eksempler underveis. Stå på, Thalia! 🙂

 2. Hei!
  Fint innlegg om kunstig intelligens. veldig bra at du bruker bilder i teksten, dette gjør at det blir litt mer luft og teksten blir lettere å lese. Jeg synes dog at underoverskriftene dine forsvinne rlitt i teksten, jeg ville kanskje gjort denne om til fet skrift (eller en annen font). Noen av hyperkoblingene dine er også litt vanskelige å skjønne, en hyperkobling burde gjenspeile det som står i artikkelen du linker til. Dette gjør det enkelt for både leser og Google å forstå hva du faktisk linker til. For min del kan du gjerne legge inn alle kildene dine som hyperkoblinger, noe som igjen gjør det lettere for leseren å finne frem til kildene og videre lesing.

  Veldig bra!

  Beate

  • Takk for tilbakemelding, Beate! Linkene har jeg lagt til under for eksamensvurderingensskyld, så det blir lettere å finne kildene. Ja, du har nok litt rett i hyperlinkene. Men ville passe på at man får med seg hvor inspoen er hentet fra, skal prøve koble det opp litt bedre i senere innlegg 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *